RAMShopSite

  • Oprema i alati za autogeno rezanje i zavarivanje
  • Zaštitna oprema, odjeća i obuća za autogeno rezanje i zavarivanje
Ram Rijeka Cebora Kemmpi Strojopromet

Norme zaštita na radu

Norma EN 1149-5 označava odjeću koja se koristi za okruženja u kojima postoji rizik od eksplozije (tzv. ATEX okruženja).

Svrha norme je spriječiti nastanak eksplozije koja može nastati iskrenjem statičkog naboja - čiji je izvor trenje materijala obuće. Eksplozija tj. iskrenje se spriječava integriranjem vodljivih vlakana u tkaninu.

Vanjski anti-statični sloj (AST) mora pokrivati sve druge slojeve, u svim slučajevima, koji uključuju i botune i zipere.

Obuća naznačena da ispunjava ovu normu se mora nositi u okruženjima sa eksplozivnom atmosferom.

Za potpunu funkcionalnost anti-statične odjeće potrebno je nositi elektrostatične cipele sa otporom manjim od 10E 8 oma kako bi se osiguralo provođenje naboja i spriječilo iskrenje.

Norma EN ISO 11611 označava obuću koja ispunjava minimalne sigurne zahtjeve i testne metode za zaštitnu odjeću namijenjenu za zavarivanje te srodne aktivnosti sa sličnim rizicima.

Odjeća koja ispunjava ovu normu je namijenjena za zaštitu korisnika od prskanja staljenog metala, kratkotrajnog kontakta sa plamenom i radijantne topline zavarivanja i srodnih procesa.

Zaštitne odjeća koja ispunjava ovu normu također drastično smanjuje mogućnost električnog šoka koji bi inače uslijedili kratkotrajnim dodirom vodiča pod naponom. Znoj i drugi kontaminanti mogu umanjiti razinu zaštite tj. izolacije od struje.

Za adekvatnu zaštitu varioca od rizika kojima su izloženi - preporuča se korištenje dodatne osobne zaštitne opreme (PPE) koja štiti glavu, lice, ruke i noge.

Norma EN ISO 11612 označava obuću koja je sposobna zaštititi korisnika od kratkotrajnog izlaganja plamenu. Po CE standardu norma je rasčlanjena u 6 kategorija koje predstavljaju određene karakteristike te svaki proizvod sa ovom normom sadrži slovo i broj koji predstavljaju razinu te karakteristike. Veći broj označava veću zaštitu.

Kategorije su sljedeće:

A - limitirano ili kratkotrajno izlaganje plamenu (klase A1 - A2).
B - konvekcijska toplina (klase B1 - B3).
C - radijantna toplina (klase C1 - C4).
D - prskanje tekućim aluminijem (klase D1 - D3).
E -prskanje tekućim željezom (klase E1 - E3).
F - kontaktna toplina (klase F1 - F3).

Za potpunu zaštitu potrebno je nositi kombinezon ili kombinaciju jakne i hlača koji su potpuno zatvoreni.

Norma EN ISO 14116 označava obuću ili odjeću koja je sposobna zaštititi korisnika od kratkotrajnog izlaganja plamenu i topline.

Ako je prilikom jačeg izlaganja plamenu obuća ili odjeća dobila rupe, te je zaštitina obuća ili odjeća maknuti sa plamena - neće doći do zapaljivanja jer je odjeća ili obuća sačinjena od materijala certifikata EN 533 koji spriječavanja gorenje.

Ram Rijeka Cebora Kemmpi Strojopromet
Zavarivanje

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.