RAMShopSite

  • Oprema i alati za autogeno rezanje i zavarivanje
  • Zaštitna oprema, odjeća i obuća za autogeno rezanje i zavarivanje
Ram Rijeka Cebora Kemmpi Strojopromet

Najčešće postavljana pitanja o zavarivačkim dimovima i parama

1.Koju zaštitu trebam prilikom zavarivanja nehrđajučeg čelika?

Kada zavarujete nehrđajući čelik s MIG ili MMAW postupkom, zavarivački dimovi koji se pritom oslobađaju najčešće sadrže čestice kroma i nikla, od čega krom je više štetan. 3M ADFLO sistemi za pročiščavanje zraka sa filerima za čestice pružiti će Vam odličnu zaštitu prilikom ovog postupka zavarivanja. TIG zavarivanje obično ne oslobađa toliko zavarivačkih dimova međutim stvara veliku količinu ozona. Plazma zavarivanje i rezanje osobađa visoku temperature koja može ispuštati (oslobađati) štetne okside dušika.

2.Da li stvarno moram upotrebljavati zaštitu dišnih organa kada zavarujem običan čelik?

Iako dimovi koji se oslobađaju prilikom zavarivanja običnog čelika nisu jedni od najštetnijih, daleko od toga da su dobri za Vaše zdravlje. Pored drugih stvari, sadrže čestice željeznih oksida, koji mogu prouzročiti ozbiljne problem (kronične probleme s plućima). Kada zavarujete sa MIG/MAG ili elektrodom, osobađa se velika količina štetnih dimova, te je u pravilu za kvalitetnu zaštitu zavarivača potrebna i dobra ventilacija radnog prostora kao i zaštia respiratornih organa zavarivača. Prilikom zavarivanja običnog čelika potrebni su Vam Adflo sistemi za pročiščavanje zraka sa filterom za čestice.

3.Kakva respiratorna zaštita mi je potrebna kada zavarujem material koji ima obrađenu površinu?

Prilikom zavarivanja materijala sa obrađenom površinom, oslobađa se mnoštvo štetnih zagađivača. Kada zavarujete galvanizirani čelik, oslobađaju se čestice cink oksida. One mogu prouzročiti cink groznicu, poznatu i kao “dimnu vrućicu”(fume fever). Ukoliko zavarujete obojani material morate biti posebno oprezni, budući da mnoge boje mogu prouzročiti vrlo štetna zagađivanja. Prilikom zavarivanja galvaniziranog čelika ili obojenih materijala sa zaštitnim premazom preporučeno je korištenje sistema za pročiščavanje zraka sa filterom za prašinu i filterom za uklanjanje neugodnih mirisa. Ukoliko je material obojan sa dvo-komponetnom bojom ili izoliran sa poliuretanom uvijek morate konzultirati stručnjaka zaštite na radu. Postoji veliki rizik tj. opasnost da ćete biti izloženi izocijonatima, koji su vrlo štetni za udisanje, a ujedno vrlo ih je teško detektirati. U tim slučajevima preporučeno je koristiti sustav spajanja na komprimirani zrak.

4.Kakvu respiratornu zaštitu trebam ukoliko zavarujem u ogrničenim prostorima?

Ukoliko zavarujete u ograničenim (skučenim) prostorima ili slabo ventiliranim prostorima postoji vrlo velika opasnost od razvijanja visoke razine (nivoa) zagačivača i/ili smanjene razine (nivoa) kisika u prostoriji – te je tom prilikom uvijek potrebno koristiti sustav spajanja na komprimirani zrak, bez obzira na metodu zavarivanja. Na ovaj način, osiguran Vam je kvalitetan zrak za disanje, te možete biti sigurni da ćete dobivati dovoljno kisika i da će te biti zaštičeni od svih potencijalnih zagađivača.

5.Da li zaštitni plinovi za zavarivanje i legirane electrode djeluju tj. zagađuju moju radnu okolinu?

Kada zavarujete sa MIG-om i TIG-om, plemeniti plinovi Argon i Helij upotrebljavaju se kao zaštitni plinovi. Niti jedan od njih nije smatran jako opasnim, međutim oni mogu istisnuti kisik iz neventiliranih prostora. U takvim slučajevima sustav koji se spaja na dovod zraka je preporučen. Kada se zavaruje sa MAG-om ugljični dioksid ili mješavina ugljičnog dioksida i plemenitog plina upotrebljavaju se kao zaštitni plinovi. Budući da se dijelovi zaštitnog plina u doticaju sa zrakom mogu pretvoriti u ugljični monoksid, velika količina ovog plina može se stvoriti u okruženjeu električnog luka. Ugljični monoksid se ne može filtrirati. Ukoliko je ventilacija loša, koncentracija kisika stalno mora biti nadzirana a zavarivač mora koristiti sustav koji se spaja na dovod svježeg zraka. Prilikom zavarivanja MAG postupkom najčešće korištene electrode su legirane. One najčešće sadrže magnezij i silikat, a to znači da se velike količine magnezijevog oksida i silikata mogu raširiti u okolni zrak gdje se zavaruje. Adflo sistem za pročiščavanje zraka sa filterom za prašinu pružiti će Vam zadovoljavajuću zaštitu u pogledu legiranih čestica.

6.Kako nastaje Ozon?

Prilikom zavarivanja aluminija ne nastaju samo čestice aluminijevog oksida već i plin ozon, koji se formira uz pomoć djelovanja UV zračenja iz luka razbijajući na dole molecule kisika. Ozon isto nastaje ukoliko zavarujete nehrđajući člik sa TIG postupkom. Na kraju ozon se pretvori tj. vrati natrag u molekule kisika, process je ubrzan kada ozon dođe u dodir sa čvrstom površinom. Ozon se ne može filtrirati iz atmosphere ali se može osloniti na to da će biti pretvorenazadu kisik. U manjim koncentracijama ozona u zraku korištenje sustava za pročiščavanje zraka sa filterom za prašinu smanjuje količinu ozona koji dolazi do zavarivača. To se može ostvariti činjenicom da filter za prašinu (zbog svoje velike površine) i cijev zraka koja je spojena do zavarivačke maske pomažu pomažu u procesu pretvaranja ozona natrag u normalan kisik. U većim koncentracijama ozona potrebno je uključiti i plinski filter.

7.Koji su to plinovi dušika?

Dušikov dioksid i dušikov oksid primjeri su plinova iz skupine dušika koji se formiraju kada zavarujete sa velikim amperažama i velikim tempereaturama. Dušikov oksid nastaje reakcijom u zraku između dušika i kisika te je u većim koncentracijama štetan za udisanje tj.najčešće se pojavljuje kada se zavaruje u ograničenim slabo-ventiliranim prostorima. U takvim situacijama preporučuje se sustav koji se spaja na dovod svježeg zraka.

8.Na koji način radi automatski zavarivački filter

Na koji način radi automatski zavarivački filter

Prije
Sa maskom u pripremnoj poziciji, imate jasan pogled kroz zavarivački filter (staklo). Obje Vaše ruke su slobodne te možete namjestiti elektrodu u željenu poziciju.

Za vrijeme
Unutar 0,1 milisekunde nakon uspostave električnog luka, filter se prebaci (upali) u zatamljeni oblik rada.

Nakon
Nakon završetka zavarivanja filter se automatski vrati u svijetli odnosno prethodni oblik rada, omogućujući Vam trenutni i sigurni pregled zavarenog područja, kao i pripremu za sljedeće zavarivanje.

  • Vezani dokumenti
  • Kontakti
Zavarivanje.info -

Zavarivanje.info

Pošaljite upit

Ram Rijeka Cebora Kemmpi Strojopromet
Zavarivanje

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.